Страница 1 от 1

Добре е да знаете

Публикувано наCOLON Вто Фев 11, 2014 2:05 pm
от Irinkova
Отпадането на ограниченията за работа в последните осем страни от ЕС за българи и румънци съвсем не означава край на трудностите. От 1 януари 2014 г. гражданите на България и Румъния получиха статут за свободно движение и пребиваване като останалите граждани на ЕС.

Без френски във Франция си загубен. Французите не владеят чужди езици ! Първото условие за намиране на работа е езикът!

Носете си дипломите! Не бързайте да ги превеждате. В повечето случаи не им обръщат внимание. Винаги можете да ги преведете на място. На преводи направени във Франция се гледа с добро око.

Често се казва : „Ще имате нужда и от европейска здравноосигурителна карта, както и от осигурителната ви книжка, за да докажете, че имате опит и специалност.” . Това не е съвсем вярно. Да трябва да сте регистрирани, но във Франция! Където и да започнете работа, ще искат регистрация във ФРАНЦИЯ. И да потърсите лекарска помощ е същото. Поне за сега е така ...

Ако ще си търсите работа на място, най-голям шанс имате в хотели и ресторанти, в строителството и в селското стопанство. Гледането на деца и възрастни хора и почистването на домове и офиси също е добра възможност. Във Франция минималната работна заплата за пълен раборен ден е 1445.42 евро.

Един от най-големите проблеми е с квартирата! Цените за студио варират от 300 до 650 евро, в зависимост от региона! Най често се минава през агенция, която изисква предварително 2 наема и гарант или постоянен трудов договор. Без квартира не можете да получите документ за постоянен адрес, а без него работа не почва! Този затворен кръг може да се заобиколи, ако намерите някой който да ви подслони и декларира това.

Банковата сметка във Френска банка е задължитена! Без нея не можете да си плащате квартира, телефон, интернет. Не можете платите административни такси! Не се заблуждавайте, че сметка в Societe Generale в България ше свърши работа. Откриването на нова сметка отнема 10-15 дни.